Felvételi eljárás menete, pontszámítás felsőbbéveseknek
A Gépészmérnöki karon egy több lépcsős kollégiumi felvételi eljárás során részesülhetsz kollégiumi férőhelyben. Ennek a lényege, hogy több szempontrendszer szerint is megvizsgálásra kerül a pályázatod, ezáltal lehetőséget biztosítva, hogy többféleképpen is részesülhess férőhelyben. 
Az első lépcső minden esetben a tanulmányi eredmény vizsgálata. Ez a legutolsó 2 hazai aktív félév átlagát jelenti. Amennyiben az adott képzésén a második aktív félévedet kezded, abban az esetben értelem szerűen csak az első félévének az eredménye fog számítani. Ha a mester képzésedet kezded, vagy annak a második aktív félévét, akkor sem számít bele a BSc-s utolsó félévének az eredménye, hiszen azt egy másik képzésen teljesítetted. Továbbá szintén nem számítanak a külföldön töltött félévek. 
A tanulmányi pont számításakor a Korrigált Kreditindex (KKI) értéke van figyelembe véve, mégpedig úgy, hogy a 2 félév átlaga fel van szorozva 20-al, és a skála 100 pontban van maximalizálva. Tanulmányi alapon kerül kiosztásra a férőhelyek 80%-a.
A második lépcső a szociális helyzet vizsgálata. Ennek három fontos feltétele van:

 1. A KEFIR-ben kitöltött jelentkezési űrlapon nyilatkozol arról, hogy szeretnéd a szociális pontjaidat is felhasználni
 2. A szoc.sc.bme.hu oldalon érvényes és hiánytalan szociális pályázat benyújtása, az ott kijelölt határidőig
 3. A szociális pontod eléri az előző félévben meghatározott rendszeres szociális támogatás minimum határát

A harmadik lépcső a közösségi bekerülés. Közösségi pontban a Gépészmérnöki karon működő öntevékeny körök tagjai, valamint a szakmai körök tagjai részesülhetnek. Ennek a figyelembevételéről is külön nyilatkozni kell a jelentkezési űrlap leadásakor.
A negyedeik és egyben az utolsó lépcső, a fenti három keveréke, a Szociális-Tanulmányi-Közösségi (SZTK) kategória. Ebben a kategóriában a fenti lépcsők során megszerzett pontok vannak összegezve (rendre 25-50-25 %-os súlyokkal), majd 3-al elosztva, hogy szintén maximum 100 pontot lehessen elérni. Ez az SZTK pontszám mindenkinek kiszámításra kerül. Amennyiben nem rendelkezel például szociális ponttal, úgy a képletben az a tag nullázódik.

Kollégiumi épületbe sorolás
A Gépészmérnöki Karon a Kármán Tódor Kollégiumban, és a Vásárhelyi Pál Kollégiumban nyerhetsz elhelyezést. Az épületbe soroláskor minden esetben a tanulmányi pontszám a döntő, mindegy, hogy tanulmányi, szociális, közösségi vagy SZTK alapon kaptál elhelyezést. A jelentkezéskor meg kell adni egy preferenciát, hogy melyik legyen a két kollégium közül az elsődleges. Ahhoz, hogy a választott épületbe kerülj felvételre, el kell érni egy tanulmányi ponthatárt. Fontos megjegyezni, hogy akkor is kerülhetsz a VPK-ba, ha azt nem jelölted meg a jelentkezéskor! Az épületek között átjárás nem lehetséges azok számára, akik nem érték el az elsődleges kollégiumba kerülés határát.

Várólista
A várólista az SZTK pontszámok alapján kerül meghatározásra.

Kollégiumi felvételi tájékoztató BSc elsősöknek
Ha BSc első félévedet kezdő hallgató vagy, szociális alapon vagy felvételi pont alapján kaphatsz kollégiumi elhelyezést. A KEFIR rendszerben kell férőhelyre jelentkezni, ahol meg kell adni a felvételi pontot, illetve ott lehet kérni a szociális pontok figyelembe vételét is. A szociális pontok meghatározásához egy külön pályázatot szükséges leadni a szoc.sc.bme.hu oldalon.

KEFIR rendszer
A kollégiumi férőhelypályázás során a legfontosabb dolog, hogy elhelyezében csak az részesülhet, aki a megadott határidőig a KEFIR rendszerben érvényes, véglegesített kollégiumi jelentkezést ad le. Határidőn túli jelentkezést elfogadni nem áll módunkban. Fontos, hogy a KEFIR rendszer küld visszaigazoló emailt a jelentkezés véglegesítéséről, minden esetben! Így amennyiben nem kaptál véglegesítés után ilyen levelet, érdemes még egyszer leellenőrizni a véglegesítést, ugyanis valamiért az mégsem történt meg. A KEFIR rendszerbe a címtáras azonosítóval lehet belépni.

A korábbi félévek kollégiumi felvételi eredményei alább találhatók:

Kollégiumi felvételi eredmény - 2016/2017 tavasz
Kollégiumi felvételi eredmény - 2016/2017 ősz
Kollégiumi felvételi eredmény BSc elsőéves - 2016/2017 ősz
Kollégiumi felvételi eredmény MSc elsőéves - 2016/2017 ősz
Kollégiumi felvételi eredmény - 2015/2016 tavasz
Kollégiumi felvételi eredmény - 2015/2016 ősz
Kollégiumi felvételi eredmény BSc elsőéves - 2015/2016 ősz
Kollégiumi felvételi eredmény - 2014/2015 tavasz
Kollégiumi felvételi eredmény - 2014/2015 ősz

A hatályos Térítési és Juttatási Szabályzat, valamint 1. számú melléklete: Megállapodás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által üzemeltetett, vagy bérelt kollégiumokban a hallgatóktól szedhetõ kollégiumi térítési díjakról, és az azok alapjául szolgáló kollégiumi komfortfokozatokról az EHK oldalán érhető el:

BME TJSZ

A Kármán Tódor Kollégiumban minden rendezvényt engedélyeztetni kell. A rendezvény főszervezőjének – akinek KTK kollégista kell, hogy legyen, - egy rendezvénybejelentő nyomtatványon kell engedélyt kérni a rendezvényre. Figyelem: az Old’s Club termeiben tartandó rendezvényre külön nyomtatvány van!

A rendezvénybejelentőt 2 példányban kell kitölteni és kinyomtatni, majd alá kell íratni a Gépészkari Hallgatói Képviselet, a Kollégiumok Igazgatóság és a kollégiumot üzemeltető UNI-FM Kft. rendezvény-engedélyeztetésért felelős személyeivel, ebben a sorrendben.
Az engedélyeztetéshez legalább egy hét átfutási idő, és az üzemeltetővel történő előzetes egyeztetés szükséges!

Rendezvénynek tekintendő minden olyan esemény, ahol:

 • a kollégista és a GPK hallgatói létszám a kollégium férőhelyszámának 5 %-át meghaladja (kb. 50 fő),
 • vagy a külsős vendégek száma a 10 főt meghaladja,
 • vagy engedély/bejelentés köteles tevékenység folyik (árusítás, zeneszolgáltatás, stb.),
 • vagy ahol tagdíjat/hozzájárulást szednek (pl. táncoktatás, aerobik, valamilyen testnevelésnek elfogadtatható tárgy stb.),
 • valamint a tevékenység a házirend bármely pontja alól felmentést igényel (pl. 23 óra utáni zajongás, beléptetési rend stb.).

A rendezvénybejelentő leadása előtt le kell foglalni a rendezvény megtartásának helyszínét a kollégium teremfoglalásra szolgáló rendszerében. A teremfoglaló rendszerben az alábbi termeket lehet foglalni: 009; 018; 919.
Egyéb helyiségek foglalása esetén a Mentor Gárdával kell felvenni a kapcsolatot: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A nem rendezvénynek minősülő események megtartásához nem szükséges a rendezvénybejelentő elkészítésére. Ilyenkor az alábbiak szerint kell eljárni:

 • Előre bejelentett összejövetel: olyan társas esemény, amit kollégisták tartanak kollégistáknak, illetve BME adott kari hallgatóknak (köri/közösségi gyűlés, filmvetítés, társasjáték, stb. esetleg meghívott előadóval). Összejövetelekhez a Teremigénylő lapot kell használni.
  Minden társas összejövetelnek rendelkeznie kell a rendezvény lebonyolításáért felelős személlyel, továbbiakban rendezvényfelelős, aki egyszemélyben felelős a rendezvény lebonyolításáért és a helyiség állapotáért. A teremfoglalási igényt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. –email címen kell jelezni hétfő 12:00 óráig. Ezután a vezető mentor e-mailben tájékoztatja a hallgatót a további teendőkről.
  Lehetőség van a külsős résztvevőket egy portán leadott lista alapján beengedni a kollégiumba. Ebben az esetben, azonban az Üzemeltető engedélyét is ki kell kérni, amelyre legalább két nap átfutási időt kell hagyni! A nem kollégista résztvevők listáját (név, szigsz.) a teremigénylő laphoz mellékelni kell, vagy ha előre nem ismert pontosan a kilétük, a beengedéshez rendezőt kell biztosítani a recepcióhoz.
 • Eseti összejövetel: Előzetes teremigénylő lap nélkül összejövetelt egyedi elbírálás alapján az ügyeletes mentor engedélyezhet kizárólag kollégisták és esetleg vendégeik részére, amennyiben szabad az adott terem. Ekkor a kulcsot a mentor veszi fel, és a termet is átadja az igénylőnek. Ez után minden teremmel kapcsolatos felelősség az igénylőt/teremátvevőt terheli. A mentorok ügyeleti beosztása a kollégium portáján megtalálható.

Teremfoglalással kapcsolatos fontos információk a Teremfoglalás rendszerében a Teremfoglalási információk fülön találhatóak.

További cikkeink...

Alkategóriák

Keresés

Naptár

H K Sze Cs P Szo V
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31