Felvételi eljárás menete, pontszámítás felsőbbéveseknek
A Gépészmérnöki karon egy több lépcsős kollégiumi felvételi eljárás során részesülhetsz kollégiumi férőhelyben. Ennek a lényege, hogy több szempontrendszer szerint is megvizsgálásra kerül a pályázatod, ezáltal lehetőséget biztosítva, hogy többféleképpen is részesülhess férőhelyben. 
Az első lépcső minden esetben a tanulmányi eredmény vizsgálata. Ez a legutolsó 2 hazai aktív félév átlagát jelenti. Amennyiben az adott képzésén a második aktív félévedet kezded, abban az esetben értelem szerűen csak az első félévének az eredménye fog számítani. Ha a mester képzésedet kezded, vagy annak a második aktív félévét, akkor sem számít bele a BSc-s utolsó félévének az eredménye, hiszen azt egy másik képzésen teljesítetted. Továbbá szintén nem számítanak a külföldön töltött félévek. 
A tanulmányi pont számításakor a Korrigált Kreditindex (KKI) értéke van figyelembe véve, mégpedig úgy, hogy a 2 félév átlaga fel van szorozva 20-al, és a skála 100 pontban van maximalizálva. Tanulmányi alapon kerül kiosztásra a férőhelyek 80%-a.
A második lépcső a szociális helyzet vizsgálata. Ennek három fontos feltétele van:

 1. A KEFIR-ben kitöltött jelentkezési űrlapon nyilatkozol arról, hogy szeretnéd a szociális pontjaidat is felhasználni
 2. A szoc.sc.bme.hu oldalon érvényes és hiánytalan szociális pályázat benyújtása, az ott kijelölt határidőig
 3. A szociális pontod eléri az előző félévben meghatározott rendszeres szociális támogatás minimum határát

A harmadik lépcső a közösségi bekerülés. Közösségi pontban a Gépészmérnöki karon működő öntevékeny körök tagjai, valamint a szakmai körök tagjai részesülhetnek. Ennek a figyelembevételéről is külön nyilatkozni kell a jelentkezési űrlap leadásakor.
A negyedeik és egyben az utolsó lépcső, a fenti három keveréke, a Szociális-Tanulmányi-Közösségi (SZTK) kategória. Ebben a kategóriában a fenti lépcsők során megszerzett pontok vannak összegezve (rendre 25-50-25 %-os súlyokkal), majd 3-al elosztva, hogy szintén maximum 100 pontot lehessen elérni. Ez az SZTK pontszám mindenkinek kiszámításra kerül. Amennyiben nem rendelkezel például szociális ponttal, úgy a képletben az a tag nullázódik.

Kollégiumi épületbe sorolás
A Gépészmérnöki Karon a Kármán Tódor Kollégiumban, és a Vásárhelyi Pál Kollégiumban nyerhetsz elhelyezést. Az épületbe soroláskor minden esetben a tanulmányi pontszám a döntő, mindegy, hogy tanulmányi, szociális, közösségi vagy SZTK alapon kaptál elhelyezést. A jelentkezéskor meg kell adni egy preferenciát, hogy melyik legyen a két kollégium közül az elsődleges. Ahhoz, hogy a választott épületbe kerülj felvételre, el kell érni egy tanulmányi ponthatárt. Fontos megjegyezni, hogy akkor is kerülhetsz a VPK-ba, ha azt nem jelölted meg a jelentkezéskor! Az épületek között átjárás nem lehetséges azok számára, akik nem érték el az elsődleges kollégiumba kerülés határát.

Várólista
A várólista az SZTK pontszámok alapján kerül meghatározásra.

Kollégiumi felvételi tájékoztató BSc elsősöknek
Ha BSc első félévedet kezdő hallgató vagy, szociális alapon vagy felvételi pont alapján kaphatsz kollégiumi elhelyezést. A KEFIR rendszerben kell férőhelyre jelentkezni, ahol meg kell adni a felvételi pontot, illetve ott lehet kérni a szociális pontok figyelembe vételét is. A szociális pontok meghatározásához egy külön pályázatot szükséges leadni a szoc.sc.bme.hu oldalon.

KEFIR rendszer
A kollégiumi férőhelypályázás során a legfontosabb dolog, hogy elhelyezében csak az részesülhet, aki a megadott határidőig a KEFIR rendszerben érvényes, véglegesített kollégiumi jelentkezést ad le. Határidőn túli jelentkezést elfogadni nem áll módunkban. Fontos, hogy a KEFIR rendszer küld visszaigazoló emailt a jelentkezés véglegesítéséről, minden esetben! Így amennyiben nem kaptál véglegesítés után ilyen levelet, érdemes még egyszer leellenőrizni a véglegesítést, ugyanis valamiért az mégsem történt meg. A KEFIR rendszerbe a címtáras azonosítóval lehet belépni.

A korábbi félévek kollégiumi felvételi eredményei alább találhatók:

Kollégiumi felvételi eredmény - 2016/2017 tavasz
Kollégiumi felvételi eredmény - 2016/2017 ősz
Kollégiumi felvételi eredmény BSc elsőéves - 2016/2017 ősz
Kollégiumi felvételi eredmény MSc elsőéves - 2016/2017 ősz
Kollégiumi felvételi eredmény - 2015/2016 tavasz
Kollégiumi felvételi eredmény - 2015/2016 ősz
Kollégiumi felvételi eredmény BSc elsőéves - 2015/2016 ősz
Kollégiumi felvételi eredmény - 2014/2015 tavasz
Kollégiumi felvételi eredmény - 2014/2015 ősz

A hatályos Térítési és Juttatási Szabályzat, valamint 1. számú melléklete: Megállapodás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által üzemeltetett, vagy bérelt kollégiumokban a hallgatóktól szedhetõ kollégiumi térítési díjakról, és az azok alapjául szolgáló kollégiumi komfortfokozatokról az EHK oldalán érhető el:

BME TJSZ

A Kármán Tódor Kollégiumban minden rendezvényt engedélyeztetni kell. A rendezvény főszervezőjének – akinek KTK kollégista kell, hogy legyen, - egy rendezvénybejelentő nyomtatványon kell engedélyt kérni a rendezvényre. Figyelem: az Old’s Club termeiben tartandó rendezvényre külön nyomtatvány van!

A rendezvénybejelentőt 2 példányban kell kitölteni és kinyomtatni, majd alá kell íratni a Gépészkari Hallgatói Képviselet, a Kollégiumok Igazgatóság és a kollégiumot üzemeltető UNI-FM Kft. rendezvény-engedélyeztetésért felelős személyeivel, ebben a sorrendben.
Az engedélyeztetéshez legalább egy hét átfutási idő, és az üzemeltetővel történő előzetes egyeztetés szükséges!

Rendezvénynek tekintendő minden olyan esemény, ahol:

 • a kollégista és a GPK hallgatói létszám a kollégium férőhelyszámának 5 %-át meghaladja (kb. 50 fő),
 • vagy a külsős vendégek száma a 10 főt meghaladja,
 • vagy engedély/bejelentés köteles tevékenység folyik (árusítás, zeneszolgáltatás, stb.),
 • vagy ahol tagdíjat/hozzájárulást szednek (pl. táncoktatás, aerobik, valamilyen testnevelésnek elfogadtatható tárgy stb.),
 • valamint a tevékenység a házirend bármely pontja alól felmentést igényel (pl. 23 óra utáni zajongás, beléptetési rend stb.).

A rendezvénybejelentő leadása előtt le kell foglalni a rendezvény megtartásának helyszínét a kollégium teremfoglalásra szolgáló rendszerében. A teremfoglaló rendszerben az alábbi termeket lehet foglalni: 009; 018; 919.
Egyéb helyiségek foglalása esetén a Mentor Gárdával kell felvenni a kapcsolatot: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


A nem rendezvénynek minősülő események megtartásához nem szükséges a rendezvénybejelentő elkészítésére. Ilyenkor az alábbiak szerint kell eljárni:

 • Előre bejelentett összejövetel: olyan társas esemény, amit kollégisták tartanak kollégistáknak, illetve BME adott kari hallgatóknak (köri/közösségi gyűlés, filmvetítés, társasjáték, stb. esetleg meghívott előadóval). Összejövetelekhez a Teremigénylő lapot kell használni.
  Minden társas összejövetelnek rendelkeznie kell a rendezvény lebonyolításáért felelős személlyel, továbbiakban rendezvényfelelős, aki egyszemélyben felelős a rendezvény lebonyolításáért és a helyiség állapotáért. A teremfoglalási igényt a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. –email címen kell jelezni hétfő 12:00 óráig. Ezután a vezető mentor e-mailben tájékoztatja a hallgatót a további teendőkről.
  Lehetőség van a külsős résztvevőket egy portán leadott lista alapján beengedni a kollégiumba. Ebben az esetben, azonban az Üzemeltető engedélyét is ki kell kérni, amelyre legalább két nap átfutási időt kell hagyni! A nem kollégista résztvevők listáját (név, szigsz.) a teremigénylő laphoz mellékelni kell, vagy ha előre nem ismert pontosan a kilétük, a beengedéshez rendezőt kell biztosítani a recepcióhoz.
 • Eseti összejövetel: Előzetes teremigénylő lap nélkül összejövetelt egyedi elbírálás alapján az ügyeletes mentor engedélyezhet kizárólag kollégisták és esetleg vendégeik részére, amennyiben szabad az adott terem. Ekkor a kulcsot a mentor veszi fel, és a termet is átadja az igénylőnek. Ez után minden teremmel kapcsolatos felelősség az igénylőt/teremátvevőt terheli. A mentorok ügyeleti beosztása a kollégium portáján megtalálható.

Teremfoglalással kapcsolatos fontos információk a Teremfoglalás rendszerében a Teremfoglalási információk fülön találhatóak.

Kármán Tódor Kollégium
A Kármán Tódor Kollégium 988 férőhelyes kollégium. A férőhelyek jelentős többsége (~820 férőhely) a GPK-hoz tartozik. A kollégium 2007-ben teljes körű felújításon esett át, és az épület jelenlegi állapota is ezt a felújított állapotot tükrözi. A kollégiumot külsős cég üzemelteti (Uni Fm Kft), ami biztosít 24 órás porta szolgálatot, legalább 1 fős, 24 órás biztonsági őr általi őrzést, két hetente ágynemű cserét és WC papír kiosztást. A kollégiumban 2 fős, modern bútorzatú szobák találhatóak. Minden szobában található külön hűtőszekrény és fali szárító fregoli is. Emellett minden szinten megtalálható egy jól felszerelt konyha (1 mikró, 2 elektromos tűzhely, 2 vízforraló). Továbbá minden szinten van közös használatú vizesblokk is, amelyekben ingyenesen használható mosógépek, és szárítógépek is megtalálhatóak. Az épület minden helyiségében füst és tűzérzékelő található, ezért fokozottan tilos az épületben minden nemű tűz gyújtása! Dohányzásra a mellék lépcsőházak erkélyeit lehet használni. Emellett a Kármán Tódor Kollégium épülete akadálymentesen is megközelíthető, illetve 3 lift is üzemel.
A kollégium rendelkezik több, közös használatú tanuló és társalgó szobákkal, kondi- és kardio teremmel, rádió stúdióval, könyvtárral, foglalható közösségi termekkel illetve hétköznap napközben nyitva tartó büfével (ahol meleg konyha is működik).
A kollégiumban a lakók részére, szélessávú internet kapcsolat is rendelkezésre áll.
A kollégiumban érvényes házirendről, és a bentlakás költségéről az alábbi linken találhatóak információk: http://ki.bme.hu/

Vásárhelyi Pál Kollégium
A Vásárhelyi Pál Kollégium 747 férőhelyes kollégium. A kollégiumban főként az Építőmérnöki kar hallgatói laknak, azonban a férőhelyek egy jelentős része (~150 férőhely) a GPK-hoz tartozik. A kollégium 2 épületrészből áll, „A” és „B” épület. Ezeket egy tágas aula köti össze, melynek két oldalán közelíthetőek meg a lakószintek, illetve ahol egy nagy befogadóképességű közösségi terem is található. Ez a közösségi terem rendszeresen ad helyet különböző szakmai előadásoknak, és kikapcsolódásra, szórakozásra alkalmas programoknak.
A Vásárhelyi Pál Kollégiumban 4 fős szobák találhatóak. A szobák tágasnak mondhatók, melyekben található 4 különálló ágy, 4 íróasztal és a hozzájuk tartozó székek. Minden szobához tartozik egy kis előtér, amiben 4 beépített szekrény található. Emellett minden szoba saját fürdőszobával (zuhanyzó + mosdókagyló) rendelkezik. A WC-k minden szinten közös használatúak, melyeket a kollégium üzemeltetése (BME Kollégiumok Igazgatóság) minden hétköznap naponta egyszer takaríttat. A WC-k a 2010-es évek elején teljes felújításon estek át. Emellett az „A” épület utcafronti részén található szobái 2016 nyarán szintén felújításon estek át (új nyílászárók; tisztasági festés; teljesen új, úgynevezett „kapszulás” fürdőszobák kerültek kialakításra). A felújítási terv szerint a következő 2 évben a teljes „B” épület és az „A” épület eddig kimaradt szobái is ugyan ilyen felújításon fognak átesni. Mindkét épületben 2-2 lift is üzemel.
A szobákhoz tartozik egy hűtőszekrény is, illetve vezetékes szélessávú internet elérésre is van lehetőség. Emellett minden szinten van szemétledobó akna nyílás, és egy konyha (főzőlapokkal és sütővel felszerelve). Több szinten is van zárható mosókonyha, melyekben mosógép és szárítógép található. Ezeket az eszközöket minden kollégista ingyenesen veheti igénybe. A kollégiumban található kondi terem, és több szinten is tanulószoba. A Vásárhelyi Pál Kollégiumban működik kollégiumi rádió, és több szakmai öntevékenykör is. Hétköznapokon, napközben a földszinten büfé is üzemel, amelyben meleg étel is kapható.
A Vásárhelyi Pál Kollégium a kampusz közvetlen szomszédságában található, így az egyetem bármely épülete maximum 5-10 perc sétával elérhető.
Az épület minden helyiségében füst és tűzérzékelő található, ezért fokozottan tilos az épületben minden nemű tűz gyújtása! Dohányozni a két épület közötti központi aulai rész tetején kialakított nyitott teraszon lehet, melyet az „A” épület első emelete felől lehet megközelíteni.
A kollégiumban érvényes házirendről, és a bentlakás költségéről az alábbi linken találhatóak információk: http://ki.bme.hu/
Amint beköltöztél érdemes kérned a felvételed a VPK Lakók facebook csoportba, hiszen itt is kaphatsz fontos információkat, vagy kérhetsz kölcsön hajcsavarót! A csoport tagjai között van a kollégium több munkatársa is (pl.: gondnok, büfés) így ők is szinte azonnal tudnak tájékoztatni, ha például áramszünet lesz vagy, hogy mi lesz a jövő heti menü a koli menzán.

Kollégiumi öntevékeny csoportok (Körök)
Többen már bizonyára a Gólyatáborban találkoztatok az úgynevezett körökkel. Ők azok a kollégiumi élet valamely területén értetek, és remélhetőleg később veletek dolgoznak. Figyeljétek a plakátjaikat a liftajtók mellett, lifthívó gombok alatt, nehogy lemaradjatok egy-egy akcióról, nyílt napról, jelölt/próbás felvételről. Ha kérdésetek van, keressétek meg a kör vezetőjét, vagy akár bármelyik körtagot! Örömmel fognak válaszolni nektek.

Alkategóriák

Keresés

Naptár