A Tanulmányi ösztöndíj elnyerésének határai a korábbi évekhez hasonlóan magasak. Ennek okairól itt olvashattok egy rövid tájékoztatást.

Tanulmányi ösztöndíj eredmény – 2018/19. ősz

Az okokról a Bővebben gombra kattintva olvashatsz.

A hallgatói normatíva az államtól minden nappali képzésben résztvevő állami ösztöndíjas aktív hallgató után folyósított összeg, melynek a TJSZ és a Nemzeti felsőoktatásról szóló törvény (2011. évi CCIV. tv.) szabályozásai alapján kb. 60%-át fordíthatjuk Tanulmányi ösztöndíjra. A hallgatói normatívát az állam 1992-ben 60.100 forintban állapította meg azzal az ígérettel, hogy az infláció mértékével növelni fogják folyamatosan. Jelenleg a normatíva összege 119.000 forint. Az alábbi diagramon látható, hogy mekkora lenne az inflációval növelt érték, illetve mekkora a tényleges összeg. A hallgatói normatíva értéke az elmúlt 10 évben nem változott.

normativa inflacio 2017ig
Az alapképzési és mesterképzési szakok átlagos KKI-ja az elmúlt félévekben folyamatosan nőtt, kivéve a Modelling és Épületgépészeti mesterszakok esetén.
A hallgatói létszám a Gépészmérnöki Karon az elmúlt években több százzal csökkent, aminek eredményeképp a félévre jutó Tanulmányi ösztöndíjra felhasználható keret folyamatosan csökken.
Ezek összesített eredményeképp a Hallgatói Képviselet hosszas és átfogó mérlegelés után jutott arra a döntésre, hogy a maximális összegeket próbáljuk tartani a korábbi félévekéhez mérten, így az elnyeréshez szükséges magas átlagot tartottuk.
Bármilyen kérdésetekkel keressetek minket bizalommal az osztondij@ghk.bme.hu e-mail címen!