Skip to content

MSc keresztféléves felvételi eljárás 2021

Megkezdődött a keresztféléves felvételi eljárás a 2022 februárjában induló alapképzési, mesterképzési és osztatlan képzési szakokra. A keresztféléves felvételi eljárással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat alább foglaljuk össze számotokra.

Felvételi menetrend

Határidő

Teendő

2021. november 15. 23:59

Felsőoktatási felvételi jelentkezési határidő az E-felvételiben

2021. november 20. 23:59

Felsőoktatási felvételi jelentkezés hitelesítése

2022. január 10. 23:59

Dokumentum feltöltési határidő

2022. január 24.

Ponthatárok, felvételi eredmények várható kihirdetése

Az E-felvételi folyamata

A magyarországi központi felsőoktatási felvételi eljárásban kizárólag elektronikusan lehet jelentkezni: a Felvi.hu E-felvételi szolgáltatásán keresztül, ahol az adatokat egy online felületen kell rögzíteni. Az E-felvételi leadásának menete:

  1. Regisztráció az Felvi.hu weboldalon
  2. Biztonsági kód és felvételi azonosító szám megadása az email alapján
  3. Jelentkezési adatok és jelentkezési helyek rögzítése
  4. Szükséges dokumentumok feltöltése
  5. Jelentkezés hitelesítése
  6. További tájékozódás, ügyintézés

A jelentkezési határidőt követően az E-felvételi felületén jelentkezést már NEM lehet kezdeményezni, csak a hitelesítést lehet elvégezni az Ügyfélkapun keresztül vagy postai úton. A hitelesített státusz az E-felvételi rendszerben ellenőrizhető. A jelentkezés hitelesítés nélkül érvénytelen!

A feltöltendő dokumentumok

Az E-felvételi jelentkezéskor fel kell tölteni valamennyi, a jelentkezéshez, pontszámításhoz szükséges és már rendelkezésre álló dokumentumot. Az ezt követően kézhez kapott dokumentumokat legkésőbb 2022. január 10-ig lehet feltölteni. Az alábbi dokumentumokat NEM kell feltölteni a rendszerbe:

  • január 1. után megszerzett államilag elismert nyelvvizsga-bizonyítvány;
  • január 1. után kibocsátott magyar rendszerű érettségi bizonyítvány;
  • február 1. után szerzett magyar felsőfokú végzettséget igazoló oklevél;
  • február 1. után kibocsátott szakirányú továbbképzésről szóló oklevél.

A gépészkari kiegészítő eljárás menete

A gépészkari kiegészítő eljárással kapcsolatban a Gépészmérnöki Kar honlapján olvashattok bővebben.

A felvétel szakmai feltételei, kreditelismerési eljárás

Az egyes alapszakok a kiválasztott mesterszak vonatkozásában lehetnek feltétel nélkül, teljes kreditelismeréssel elfogadottak, részleges kreditelismeréssel elfogadottak, továbbá az előző két csoportba nem tartozók. Az alapképzési szak kreditelismerésétől függően felvezető tantárgyak kerülnek kiírásra a következőképpen:

  • Amennyiben az általad elvégzett alapképzési szak teljes kreditelismeréssel kerül elfogadásra, úgy felvezető tantárgy teljesítése nem szükséges.
  • Amennyiben az általad elvégzett alapképzési szak részleges kreditelismeréssel kerül elfogadásra, úgy a választott szaknak és specializációnak megfelelő felvezető tantárgyak teljesítése szükséges.
  • Amennyiben az általad elvégzett alapképzési szak egyik csoportba sem sorolható, úgy bizonyos elvárt kompetenciákat kell teljesíteni a felvételihez.

A felvezető tantárgyak a BME Tanulmányi és vizsgaszabályzata (TVSZ) alapján kreditérték nélküli kritériumkövetelmények, amik teljesítésére a teljes képzési időszak alatt van lehetőség. A gépészkari mesterképzési szakokhoz tartozó felvezető tantárgyakról és a kreditelismeréssel elfogadott szakok listáját az alábbi dokumentumban találhatjátok meg.

Egyéb tudnivalók

A 2022. évi keresztféléves felvételi eljárás menetéről és a gépészkari kiegészítő eljárással kapcsolatos egyéb tudnivalókról az alábbi linkeken keresztül tájékozódhattok:

A központi felvételi eljárással kapcsolatban az Oktatási Hivatal munkatársaival (info@felvi.hu) érdemes felvenni a kapcsolatot. A gépészkari MSc képzésekkel és jelentkezéssel kapcsolatban keressetek minket (tanulmanyi@ghk.bme.hu) vagy Gépészkari Dékáni Hivatal munkatársait (felveteli@gdh.bme.hu).